Groenten-in-november

Productenvandeboer.nl is voorstander van lokaal kopen van aardappelen, groente, fruit, zuivel en vlees.

Gezond, lekker en vers!

Om deze redenen is het aan te bevelen om gebruik te maken van seizoensproducten. Welke groenten-in-november zo vers mogelijk is lees je hier. Kies voor producten van het seizoen, vers en verantwoord!


Andijvie

Andijvie behoort tot de groep bittere slasoorten en is nauw verwant met witlof. De groente kan rauw (salades, stamppot) en gekookt worden gegeten. Door het koken verdwijnt de bittere smaak voor een groot deel. 

Bloemkool

Bloemkool wordt in een koolhydraatarm dieet gebruikt als vervanger van rijst of aardappelen, omdat het mondgevoel vergelijkbaar is, maar het zetmeel ontbreekt. 

Bietjes

Van ongeveer oktober tot april kan de winterbiet verkregen worden, een wat grotere biet zonder loof. 

De zomerbiet is verkrijgbaar vanaf ongeveer mei tot in september. Het uiterlijk hiervan is anders; de bietjes zijn kleiner. Ook zit er loof aan en ze worden gebonden tot bossen.


Groenten-in-november

Veel boeren verkopen ook groenten zo vers mogelijk vanaf de boerderij in hun winkels. Veelal ongekend gezond, maar vooral lekker vers!  

Boerenkool

Boerenkool is een voorbeeld van een typische wintergroente. Er zijn meerdere rassen van deze groente. 

De bij ons bekende boerenkool is zeer goed bestand tegen extreme temperaturen, sommige rassen overleven 15 graden onder nul.

Champignons De eetbare paddenstoel Agaricus bisporus, sinds de jaren 70 volledig ingeburgerd onder de naam champignon, het Franse woord voor paddenstoel.Chinese kool heeft geen koolsmaak en kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. De smaak is het beste als de kool beetgaar is wat na 10 minuten koken al bereikt wordt.

Chinese kool heeft bladeren met brede nerven.

Groene kool/Spitskool 

Van savooiekool bestaan drie typen:

  • Het spitse type, doorgaans (groene) spitskool genoemd. Ook bij wittekool (of witte kool) komt een spitse variant voor.
  • Groene savooiekool
  • Gele savooiekool


Paksoi is een open Chinese kool met groene bladeren en spierwitte bladstelen van Aziatische origine. De groente paksoi is het gehele jaar verkrijgbaar en vaak afkomstig van Nederlandse glasteelt


Prei is jaarrond beschikbaar. In Nederland zijn Noord-Brabant en Limburg de belangrijkste teeltgebieden. Prei was vanouds een belangrijke herfst- en wintergroente. Door gebruik te maken van verschillende rassen is het nu mogelijk het hele jaar door prei aan te voeren. 

 

Rode kool behoort tot de familie van de zogenaamde sluitkolen. Een rode kool moet bij aankoop stevig zijn en een lichte glans hebben. 

Advies laat rode kool niet te lang koken (nooit langer dan 25 minuten), omdat dit de geur en verteerbaarheid niet ten goede komt.

Spruitjes zijn de kleine kooltjes die zich ontwikkelen in de bladoksels van de spruitkoolplant, aan de harde stengel vastzittend. Het is een typische wintergroente. Ze bevatten veel vitamine C. De beste kwaliteit is klein en hard (zonder losse blaadjes) en heeft een frisgroene kleur.

Wortelen is de algemene naam voor Daucus carota, de groente wordt ook wel peen genoemd.

Carotine geeft de oranje-rode kleur aan de wortel. De stof carotine wordt in het lichaam omgezet in vitamine A.

Witlof

Witte kool

Zuurkool

Welk-fruit-in-november? Tips!

Naast de informatie over het fruit welke in de maand november goed verkrijgbaar is, lees je op onze website ook diverse tips over verantwoord eten en lekkere recepten voor onder andere smoothies. Hiervoor bezoek je de -verantwoorde- receptenpagina van Linda. Welk-fruit-in-november je ook kiest, wij wensen je nu al gezond, verantwoord en vooral smakelijk genieten!