Prei, van teelt en voedingswaarde tot bewaren en bereiding


Prei (Allium Porrum) behoort tot de familie van de ui-achtigen.

Varianten: Zomer (slanker en geelgroen van kleur, fijner), herfst (grover), winter (nog grover dan herfst, kan tegen vorst)
Verkrijgbaarheid: Het hele jaar, met uitzondering van voorjaar
Bereidingswijze: Zowel gekookt (vanwege slinken +/- 400-500 gram per persoon) als rauw.
Bewaren: Koelkast op 4-7 °C (2 weken) of op een koele en vochtige plaats, afgedekt tegen tocht (dit kan het aroma snel doen verdwijnen). Geblancheerd kan het worden ingevroren, dan niet ontdooien voor bereiden.

Per 100 gram zit er in prei:

  • Energie: 28 kcal / 117 kJ
  • Vezels: 2,4 gram
  • Vitamine C: 40 mg
  • Calcium: 24 mg
  • IJzer: 0,47 mg
  • Koolhydraten: 5,2 gram


Zowel het groene gedeelte als het witte deel van zijn prima eetbaar, maar consumenten hebben vaak de voorkeur ontwikkeld voor het onderste witte stuk. Telers zijn druk doende om dit zo lang mogelijk te laten zijn. Zij doen dit door zand op te hopen rondom de stengel. Een reden voor de aanwezigheid van zand. De groente moet daarom goed gewassen worden voor bereiding. Snij de stengel geheel in de lengte doormidden en spoel goed met water. De groene gedeeltes bevatten de meeste vitamines.

Bereiding: Zeer geschikt voor stoofpotten en ovenschotels. Uitstekend te combineren met groenten als wortelen, ui, knolselderij enzovoort. Fijngesneden wordt de groente in salades verwerkt. Het is de basis van de groentekeuken en is zeer geschikt bij graan-, vlees- en visbereidingen. Tevens goed in combinatie met uien of ter vervanging van deze te gebruiken. De kooktijd is kort, ongeveer 10 minuten. Let er op dat u de groente gelijkmatig snijdt om een evenwichtig kookresultaat te krijgen.

Tegenwoordig wordt het vaak in voorgesneden pakketten groenten verkocht, welke als basis dienen voor roerbak gerechten. Het is dan vaak gemengd met diverse andere groenten. Voorgesneden groente kan minder vitamine C bevatten dan niet gesneden groente. Bij het schillen, snijden en wassen gaat vitamine C verloren. Bij groene groente komt bij snijden hiernaast een stof vrij, dat vitamine C afbreekt. Het verlies van vitamine C blijft beperkt als de voorgesneden groente luchtdicht is ingepakt.


Vind bedrijven die prei rechtstreeks verkopen aan de consument.

Fruitknop-Rechts-april