Winterkers, historie, gebruik en voedingswaarde

Winterkers Ook wel 'Barbarakruid' genoemd; kruid van Sint Barbara, patroonheilige van mijnwerkers en soldaten en beschermster tegen onweer. Winterkers is een snelgroeiende, tweejarige plant met een rozet van glimmende blaadjes en gele bloemen. Het gewas komt uit Zuidwest Europa en is sinds de zeventiende eeuw als saladegroente in gebruik. Het plantje groeit het beste in vochtige, vruchtbare grond. 's Zomers kan hij het beste in de schaduw blijven. Groeit ook onder bladverliezende bomen.

Aan de blaadjes zit een een pittige smaak en hierdoor kunnen ze in de keuken een vervanging zijn voor de waterkers. Winterkers wordt geoogst als je plantjes zeven tot tien centimenter groot zijn.

Zoals gezegd kunnen de blaadjes de waterkers vervangen, als garnering voor salades en bijvoorbeeld bij sandwiches. Daarnaast wordt het verwerkt in soepen, rijst, pastasalades en roerbakgerechten.

Voedingswaarde De blaadjes bevatten veel ijzer, calcium, bètacaroteen en vitamine C. Er zitten weinig calorieën in deze smaakmaker.

Weetje: U kunt zelf winterkers telen in een pot. Gebruik dan vocht vasthoudende potgrond en geeft de plant voldoende water. Pluk de blaadjes (na ongeveer 7 weken) zo'n 2,5 centimeter boven de grond.