Seizoensfruit. Welk-fruit-in-september? 

Waarom deze pagina, welk-fruit-in-september? Productenvandeboer is voorstander van het (indien mogelijk) lokaal kopen van aardappelen, groente, fruit, zuivel en vlees. Vaak goedkoper, verser en lekkerder. Om deze redenen is het aan te bevelen om gebruik te maken van seizoensproducten. Welk-fruit-in-september is vers?  Op deze vraag vind je hier antwoord. We hebben een overzicht van alle fruitsoorten die in de maand september vers geoogst worden. 


Aardbeien

In de zomermaanden zijn aardbeien van Nederlandse kwekers volop verkrijgbaar. De vruchten hebben een lekere zoete smaak en zijn heerlijk om zo te eten. Ook kun je ze lekker combineren met andere fruitsoorten in de maand september. In deze maand zijn er namelijk ook bramen en frambozen. Een gezonde vrucht is het ook nog eens. Rijk aan vitamine C en een bron van folumzuur.

Appelen

In Nederlands kunnen erg goed appels geteeld worden. Het klimaat bij ons is er zeer geschikt voor. Met name boeren in Gelderland, Utrecht, Zeeland, Flevoland en Noord Holland verkopen appels rechtsteeks vanaf het bedrijf. Op de meeste bedrijven worden zowel appels als peren geteeld.  

Bananen

Bananen zijn rijk aan voedingsvezel, kalium en zetmeel. Ze bevatten minder vitamine C dan ander populair fruit. Naast "gewone" bananen voor het eten uit de hand, zijn er ook speciale bak- en kookbananen. De meeste bananen komen uit Latijns-Amerika (Midden- en Zuid-Amerika). Bananen niet in de koelkast bewaren.

Bramen

September is een maand waarin je bramen nog steeds vers kunt krijgen bij de boer. Net als aardbeien zijn bramen ook echt zomerfruit. In de maanden augustus en september kom je de braam ook op vele andere plaatsen tegen in de natuur. Hoe groter de braam, hoe lekkerder het fruit. Rijk aan vitamine C en daarom goed voor de weerstand!

Druiven

Om klimatologische redenen worden er in Nederland weinig druiven geteeld. Wij importeren onze druiven veelal uit landen met een geschiker klimaat, als Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Griekenland, Frankrijk en Italië. In kassen en op enkele plaatsen in Nederland worden echter wel degelijk druiven verbouwd. Druiven zijn rijk aan voedingsvezel en kalium.

Frambozen

De framboos is een roze/rode vrucht die sappig en zacht is en een zoete smaak heeft. Er bestaan ook gele frambozen. Het fruit is van ongeveer eind april tot eind oktober verkrijgbaar van Nederlandse boeren. Frambozen bevatten vitamine C, vitamine B11 (folaat) en voedingsvezels. 

De fruitkalender. Welk-fruit-in-september? 

Sep is een echte fruitmaand. Veel boeren verkopen het zo vers mogelijk vanaf de boerderij in hun winkels. Het meest bekend is misschien wel de aardbei, waar we deze pagina mee openen. Maar ook al het andere fruit op deze pagina is volop verkrijgbaar in de maand september. Veelal ongekend gezond, maar vooral lekker vers!  

Kiwi

Dat in kiwi's zit veel vitamine C zit is bij veel mensen bekend, maar daarnaast bevat dit fruit nog meer goede stoffen. Een daarvan zijn pecitne (cholesterolverlagend). Kiwi's zijn trouwens het hele jaar door verkrijgbaar, omdat ze geïmporteerd worden uit diverse landen. De meeste kiwi's zijn afkomstig uit Nieuw Zeeland.

Meloen

De meloen is een caloriearme, vochtrijke vrucht die veel vitamine C bevat. Hij behoort tot hetzelfde geslacht als de komkommer en de augurk. Verwar een meloen niet met een watermeloen, deze laatste behoort tot een ander geslacht. 

Nectarines 

De nectarine lijkt op en perzik, maar heeft geen huidachtige, maar een gladde schil. Het misverstand bestaat dat de nectarine een kruising zou zijn tussen een perzik en een pruim, door mensen zelf zo geteeld. Dit is echter niet zo, de nectarine is op een natuurlijke manier gemuteerd uit een perzik. Nectarines worden, afhankelijk van tussen mei en september geïmporteerd uit Italië, Griekenland, Spanje en Frankrijk. Van januari tot maart uit Chili en Zuid-Afrika.

Peren

De peer behoort tot de fruitsoorten die het rijkst aan vezels zijn. Ook zit er veel vitamine C in peren en zijn ze rijk aan kalium en koper. Peren worden meestal verkocht als ze niet rijp zijn, omdat ze dan beter getransporteert kunnen worden. Laat daarom net gekochte peren een aantal dagen doorrijpen op een fruitschaal. Een rijpe peer is lekkerder en gezonder!

Perziken

Zoals gezegd zijn de perzik en nectarine zijn nauw verwant aan elkaar. Perziken komen in het wit, rood en geel voor. Bij de nederlandse boer is de perzik van eigen bodem niet meer verkrijgbaar, dit vanwege de weersomstandigheden. Hoewel teeeld mogelijk is, komen de perziken uit ons land uit Zuid Europa. 

Pruimen

Naast de bekende blauw-rode pruimen zijn er ook gele verkrijgbaar. In september zijn de Nederlandse pruimen rijp en smaken ze volzoet. De pruim van eigen bodem staat internationaal hoog aangeschreven.  Een rijpe pruim bevat net zoveel antioxidanten als een handvol blauwe bessen.

Pompelmoes

De echte pompelmoes (Citrus Maxima) is minder bekend bij ons en wordt vaak met grapefruit verward. Toch is het een andere fruitsoort, de pompelmoes is zuurder. De grapefruis is namelijk een kruising van een pompelmoes en een sinaasappel. Van verschillende medicijnen is bekend dat deze niet gecombineerd mogen worden met de pompelmoes, omdat deze de werking van de medicijnen versterken.

Welk-fruit-in-september? Tips!

Naast de informatie over het fruit welke in de maand september goed verkrijgbaar is, lees je op onze website ook diverse tips over verantwoord eten en lekkere recepten voor onder andere smoothies. Hiervoor bezoek je de -verantwoorde- receptenpagina van Linda. Welk-fruit-in-september je ook kiest, wij wensen je nu al gezond, verantwoord en vooral smakelijk eten!