Seizoensfruit. Welk-fruit-in-november? 

Waarom deze pagina, welk fruit in november? Productenvandeboer.nl is voorstander van het (indien mogelijk) lokaal kopen van aardappelen, groente, fruit, zuivel en vlees. Vaak goedkoper, verser en lekkerder. 

Om deze redenen is het aan te bevelen om gebruik te maken van seizoensproducten. Welk fruit in november zo vers mogelijk is lees je hier. Kies voor producten van het seizoen, vers en verantwoord!


Appelen

In Nederlands kunnen erg goed appels geteeld worden. Het klimaat bij ons is er zeer geschikt voor. Met name boeren in Gelderland, Utrecht, Zeeland, Flevoland en Noord Holland verkopen appels rechtsteeks vanaf het bedrijf. Op de meeste bedrijven worden zowel appels als peren geteeld.  

Bananen

Bananen zijn rijk aan voedingsvezel, kalium en zetmeel. Ze bevatten minder vitamine C dan ander populair fruit. Naast "gewone" bananen voor het eten uit de hand, zijn er ook speciale bak- en kookbananen. De meeste bananen komen uit Latijns-Amerika (Midden- en Zuid-Amerika). Bananen niet in de koelkast bewaren.

Druiven

Om klimatologische redenen worden er in Nederland weinig druiven geteeld. Wij importeren onze druiven veelal uit landen met een geschiker klimaat, als Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Griekenland, Frankrijk en Italië. In kassen en op enkele plaatsen in Nederland worden echter wel degelijk druiven verbouwd. Druiven zijn rijk aan voedingsvezel en kalium.

De fruitkalender. Welk-fruit-in-november? 

Veel boeren verkopen ook fruit zo vers mogelijk vanaf de boerderij in hun winkels. Het meest bekend is misschien wel de appels, waar we deze pagina mee openen. Maar ook al het andere fruit op deze pagina is volop verkrijgbaar in de maand november. Veelal ongekend gezond, maar vooral lekker vers!  

Kiwi

Dat in kiwi's zit veel vitamine C zit is bij veel mensen bekend, maar daarnaast bevat dit fruit nog meer goede stoffen. Een daarvan zijn pecitne (cholesterolverlagend). Kiwi's zijn trouwens het hele jaar door verkrijgbaar, omdat ze geïmporteerd worden uit diverse landen. De meeste kiwi's zijn afkomstig uit Nieuw Zeeland.

Mandarijnen

Het zusje (of broertje) van de sinaasappel. Een citrusvrucht welke oorspronkelijk uit China komt. Een mandarijntje van eigen erf uit Nederland zul je niet aantreffen. Het fruit wordt geïmporteerd uit Spanje, Marokko en Mexico. Meer over de voedingswaarde van het mandarijntje op de website van het Voedingscentrum. Mango

Een mango van eigen boerderij in Nederland zul je niet tegenkomen. De mangoboom groeit namelijk alleen in de tropen. Gezond zijn ze zeker: de mano bevat vitamine C, vitamine B6, vitamine E en vitamine A. De mango kan op veel manieren gegeten worden. bijvoorbeeld zo uit het vuistje (snackfruit) of in fruitsalades!


Peren

De peer behoort tot de fruitsoorten die het rijkst aan vezels zijn. Ook zit er veel vitamine C in peren en zijn ze rijk aan kalium en koper. Peren worden meestal verkocht als ze niet rijp zijn, omdat ze dan beter getransporteert kunnen worden. Laat daarom net gekochte peren een aantal dagen doorrijpen op een fruitschaal. Een rijpe peer is lekkerder en gezonder!

Pompelmoes

De echte pompelmoes (Citrus Maxima) is minder bekend bij ons en wordt vaak met grapefruit verward. Toch is het een andere fruitsoort, de pompelmoes is zuurder. De grapefruis is namelijk een kruising van een pompelmoes en een sinaasappel. Van verschillende medicijnen is bekend dat deze niet gecombineerd mogen worden met de pompelmoes, omdat deze de werking van de medicijnen versterken.

Sinaasappel

Net als zijn zusje de mandarijn komt ook de sinaasappel uit China (en Indonesië). Via de handel is de sinaasappel terecht gekomen in Europa. Rechtstreeks vanaf de Nederlandse boerderij zul je de sinaasappel dus niet tegenkomen. Sinaasappels zijn rijk aan vitamine C en mineralen, maar ook vitamine A en B1 vind je in de vrucht. 

Nederland importeert sinaasappels uit Israël, Spanje en Marokko.

Welk-fruit-in-november? Tips!

Naast de informatie over het fruit welke in de maand november goed verkrijgbaar is, lees je op onze website ook diverse tips over verantwoord eten en lekkere recepten voor onder andere smoothies. Hiervoor bezoek je de -verantwoorde- receptenpagina van Linda. Welk-fruit-in-november je ook kiest, wij wensen je nu al gezond, verantwoord en vooral smakelijk genieten!