Thuis-afval-verminderenKlein of groot, vers of houdbaar?

In de supermarkt vinden we steeds vaker hele kleine verpakkingen. Willen we minder afval, dan werkt dit natuurlijk niet mee. Zijn deze kleine porties de juiste keuze voor jou? In een gezin gaan grote verpakkingen ook binnen de houdbaarheidstermijn op. Kies dan voor groot-verpakkingen.

Groente en fruit koop je natuurlijk zo vers mogelijk en niet in houdbaar gemaakte vorm of in blik of pot. Bovendien zit in groente uit blik of pot veel zout, wat niet goed is voor je gezondheid. Zo vers mogelijk kopen dus! 


Tasjes

Sinds januari 2016 is het niet meer toegestaan om gratis tasjes weg te geven. Een goed begin. 

Neem jij ook een (canvas) tas mee naar de winkel? Dan hoef je in ieder geval niet op het laatste moment een tas te kopen! 

Minder papier

Gelukkig wordt er steeds minder post verzonden door bedrijven en ziet met in dat e-mail ook goed werkt en beter is voor het milieu. Bij je bank kun je aangeven dat je digitale nota's verkiest boven papieren afschriften.

Meer en meer mensen lezen geen papieren krant of tijdschrift meer, maar zien in dat het via internet vaak veel gebruikersvriendelijker is.

Naast de apps en de digitale krant, ontstaan er ook nieuwe toepassingen als bijvoorbeeld Blendle

Bij je gemeente kun je een nee-sticker halen voor op de brievenbus. Of een nee-ja sticker als je wel een Huis aan Huis blad wenst. 


Marktplaats

Hoe kun je nog meer afval voorkomen? Heb je (te) veel spullen in huis? Op websites al Marktplaats en Speurders is voor bijna elke item wel een plaatsje. Je maakt er weer iemand blij mee en kunt er vaak nog een leuk bedrag voor vragen. Dat is toch beter dan weggooien? Ook kun je het natuurlijk weg geven. Je maakt er weer iemand blij mee. 


Consuminderen

Bewust kopen is duurzamer en goedkoper. De middenstand heeft een heel arsenaal aan trucks in huis om je meer te laten kopen dan je nodig hebt. Overigens gebruiken ze hun eerder genoemde folders hier geraffineerd bij. Eenmaal in de winkel ben je voor je het weet een prooi voor marketeers en slimme verkooplieden. Sla slim terug en maak thuis alvast je boodschappenlijstje.

Zorg er ook voor dat je geen trek hebt als je naar de winkel gaat. Je kunt dan nog beter weerstand bieden aan alle verleidingen. Wij voegen graag meer tips toe aan deze pagina over thuis-afval-verminderen. Laat ons jouw tips weten!