Nutriscore-uitleg


Nutri-Score is een voedingslabel dat is ontworpen om consumenten te helpen bij het maken van gezondere voedingskeuzes. Het is een grafische weergave van de voedingswaarde van een product en wordt meestal weergegeven op de verpakking van voedingsmiddelen. Nutri-Score is ontwikkeld om de voedingskwaliteit van een product snel en gemakkelijk te begrijpen, zelfs voor mensen die niet veel kennis hebben van voedingsstoffen.

Nuriscore Uitleg 1

De beoordeling wordt berekend op basis van verschillende voedingscomponenten, waaronder calorieën, suiker, vet, verzadigd vet, vezels en zout. Positieve voedingscomponenten zoals vezels worden gepromoot, terwijl negatieve componenten zoals suiker en verzadigd vet worden afgewaardeerd. Het doel is om consumenten aan te moedigen om voedingsmiddelen te kiezen met een hogere Nutri-Score (groen en A) en voedingsmiddelen met een lagere Nutri-Score (rood en E) te beperken.

Nutri-Score is ontwikkeld als een hulpmiddel om de consument bewuster te maken van voedingskeuzes en om gezonder eten te bevorderen. Het wordt in sommige Europese landen al op voedselverpakkingen gebruikt als onderdeel van voedingsinformatie, hoewel de acceptatie en implementatie in verschillende landen kan variëren.


Enkele voorbeelden van Nutri-Scores voor verschillende voedingsmiddelen

 1. Volkorenbrood: A (groen)
 2. Magere yoghurt: A (groen)
 3. Olijfolie: A (groen)
 4. Rijst: A (groen)
 5. Vers fruit: A (groen)
 6. Gekookte kipfilet: B (lichtgroen)
 7. Volkoren pasta: B (lichtgroen)
 8. Muesli: C (geel)
 9. Volle melk: C (geel)
 10. Chips: D (oranje)
 11. Frisdrank: E (rood)

Dit zijn enkele voorbeelden van Nutri-Scores voor verschillende voedingsmiddelen, waarbij A en B als gezonder worden beschouwd, C als gemiddeld, en D en E als minder gezond. De kleurcodes variëren van groen (gezond) tot rood (minder gezond), en ze helpen consumenten bij het maken van bewustere voedingskeuzes.