Meer keurmerken (overzicht)


ASC Het ASC-keurmerk wordt gebruikt op verpakkingen van vis die op een verantwoorde wijze is gekweekt. Bij de kweek van deze vis is de invloed water, natuur, milieu zo beperkt mogelijk. Ook dragen de leveranciers zorg voor hun personeel en omwonenden. Bij aankoop van je geweekte vis (zalm, garnalen, haring, pangasius, makreel) is het dus goed om op dit keurmerk te letten! 

MSC Het MSC-keurmerk biedt duidelijkheid omtrent overbevissing. Wanneer er gekozen wordt voor een wijze van visvangst waarbij er geen blijvende schade ontstaat aan het leven in en om zeeën, mag dit keurmerk worden gevoerd. 

Het Fairtrade-keurmerk. Fairtrade zet zich in voor een betere positie van boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. Naast strenge criteria voor sociale omstandigheden en milieu, is ook de betaling aan boerenorganisaties meegenomen binnen Fairtrade. Een goede toekomst wordt onder meer gewaarborgd door minimumprijzen en premies voor positieve ontwikkeling. 

Rainforest Alliance  Een non-profit organisatie welke internationaal opereert en zich inzet voor behoud van biodiversiteit en duurzaamheid. Binnen de Rainforest Alliance ligt de nadruk ligt op bescherming van regenwouden en werknemers in deze gebieden. 

UTZ Een keurmerk voor alledaagse producten. Producten voorzien van dit keurmerk zijn verbouwd door boeren die werken volgens goede landbouwmethoden, mens en milieu respecterend. Voornaamste uitgangspunten zijn daarbij de levensstandaard van boeren en arbeiders. Vooral duurzaam geproduceerde koffie, thee en cacao is te vinden met dit keurmerk. 

Het keurmerk is ondergebracht in een stichting met als doel duurzame landbouw tot de norm te maken. Inmiddels zijn er vele koffiebranders, detailhandelaars en merken die UTZ gecertificeerd werken. 

Meer-keurmerken die vaak voorkomen op de websites van boerderijwinkels.