Seizoensfruit. Welk-fruit-in-juni? 

Waarom deze pagina, welk-fruit-in-juni? Productenvandeboer is voorstander van het lokaal kopen van Aardappelen groente, fruit, zuivel en vlees. Vaak goedkoper, verser en lekkerder. Om deze redenen is het aan te bevelen om gebruik te maken van seizoensproducten. Welk-fruit-in-juli is vers?  Op deze vraag vind je hier antwoord. We hebben een overzicht van alle fruitsoorten die in de maand juli vers verkrijgbaar zijn voor je. 


Aardbeien

In de zomermaanden zijn aardbeien van Nederlandse kwekers volop verkrijgbaar. De vruchten hebben een lekere zoete smaak en zijn heerlijk om zo te eten. Ook kun je ze lekker combineren met andere fruitsoorten in de maand juli. In deze maand zijn er namelijk ook bessen, bramen en frambozen. Een gezonde vrucht is het ook nog eens. Rijk aan vitamine C en een bron van folumzuur.

Abrikozen

Hoewel vers, abrikozen komen niet uit Nederland. In verband met de vroege nachtworst in maart/april is de teelt hier niet ideaal. De aanvoer gebeurt uit voornamelijk Turkije, Griekenland en Frankrijk. Hoewel de teelt onzeker is in ons lang en de reguliere markt importeert, kunnen sommige boeren verse abrikozen aanbieden! 

Appels

In Nederlands kunnen erg goed appels geteeld worden. Het klimaat bij ons is er zeer geschikt voor. Met name boeren in Gelderland, Utrecht, Zeeland, Flevoland en Noord Holland verkopen appels rechtsteeks vanaf het bedrijf. Op de meeste bedrijven worden zowel appels als peren geteeld.  

Bosbessen

Bosbessen zijn rijk anthocyanen. Dit is een stof die er voor zorgt dat de bosbes positieve effecten heeft op de menselijke gezondheid. De effecten die worden toegeschreven zijn een betere weerstand, anti-veroudering, cholesterolverlaging en het remmen van ontstekingen. 

Bramen

Juli is een maand waarin je bramen vers kunt krijgen bij de boer. Net als aardbeien zijn bramen ook echt zomerfruit. In de maande augustus en september kom je de braam ook op vele andere plaatsen tegen in de natuur. Hoe groter de braam, hoe lekkerder het fruit. Rijk aan vitamine C en daarom goed voor de weerstand!

Frambozen

De framboos is een roze/rode vrucht die sappig en zacht is en een zoete smaak heeft. Er bestaan ook gele frambozen. Het fruit is van ongeveer eind april tot eind oktober verkrijgbaar van Nederlandse boeren. Frambozen bevatten vitamine C, vitamine B11 (folaat) en voedingsvezels. 

De fruitkalender. Welk-fruit-in-juli? 

Juli is een echte fruitmaand. Veel boeren verkopen het zo vers mogelijk vanaf de boerderij in hun winkels. Het meest bekend is misschien wel de aardbei, waar we deze pagina mee openen. Maar ook al het andere fruit op deze pagina is volop verkrijgbaar in de maand juli. Veelal ongekend gezond, maar vooral lekker vers!  

Kersen 

Kersen kunnen rood, paarsrood (donker), maar ook geel zijn. Er wordt in de reguliere handel veel gebruik gemaakt van geimporteerde kersen. Deze komen dan uit voornamelijk Griekenland. De kers uit eigen land komt voornamelijk uit de Betuwe. 

Kruisbessen

Kruisbessen zijn meestal groen, maar kunnen ook rood en geel zijn. Ze zijn zoet tot zoet-zuur van smaak. Oorspronkelijk komt de kruisbes uit West- en Midden-Europa. Kruisbessen worden zo gegegeten, maar ook vaak gebruikt in gebak, salades en jam. Kruisbessen bevatten de vitaminen A, C en E. Ook bevatten ze relatief veel kalium, fosfor, ijzer en calcium. Daarnaast zijn ze rijk aan vezels en proteïne.

Nectarines 

De nectarine lijkt op en perzik, maar heeft geen huidachtige, maar een gladde schil. Het misverstand bestaat dat de nectarine een kruising zou zijn tussen een perzik en een pruim, door mensen zelf zo geteeld. Dit is echter niet zo, de nectarine is op een natuurlijke manier gemuteerd uit een perzik. Nectarines worden, afhankelijk van tussen mei en september geïmporteerd uit Italië, Griekenland, Spanje en Frankrijk. Van januari tot maart uit Chili en Zuid-Afrika.

Perziken

Zoals gezegd zijn de perzik en nectarine zijn nauw verwant aan elkaar. Perziken komen in het wit, rood en geel voor. Bij de nederlandse boer is de perzik van eigen bodem niet meer verkrijgbaar, dit vanwege de weersomstandigheden. Hoewel teeeld mogelijk is, komen de perziken uit ons land uit Zuid Europa. 

Peren

In Nederland zijn we natuurlijk, vanwege het ideale klimaat, erg bekend met de peer. In de regio's Gelderland, Utrecht, Zeeland, Flevoland en Noord-Holland vind je veel telers. Conference is een veel gekweekte peer-soort. Gekoeld zijn peren enkele weken (maximaal 3) houdbaar.

Rode bessen

Vanaf eind juni beginnen rode bessen al plukbaar te worden. Rode bessen komen van oudsher voor in Nederland en de rest van West, Noord en Midden Europa. Aan rode bessen wordt een medicinale werking toegeschreven. Zo zijn rode bessen goed voor de spijsvertering en hebben ze een laxerende werking. Het besje is rijk aan vitamine B1, C vezels en mineralen. 

Zwarte Bessen

Ondanks dat zwarte bessen erg gezond zijn, worden ze niet zoveel gegeten als appels, sinaasappels of bijvoorbeeld aardbeien. De reden hiervoor ligt waarschijnlijk in de beperkte verkrijgbaarheid door het jaar heen. De oogst loopt vanaf juli tot half augustus. In zwarte bessen zitten veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. Zwarte bessen worden (ook) in eigen land geteeld.

Welk-fruit-in-juli? Tips!

Naast de informatie over het fruit welke in de maand juli volop verkrijgbaar is, lees je op onze website ook diverse tips over verantwoord eten en lekkere recepten voor onder andere smoothies. Hiervoor bezoek je de -verantwoorde- receptenpagina van Linda. Welk-fruit-in-juli je ook kiest, smakelijk eten!