Thuis-afval-verminderen


Thuis-afval-verminderen? Consumeer bewust!

Het begint vaak in de (online) winkel. Bijna alles wat je koopt is verpakt in potentieel afval. Papier, karton, plastic, aluminium, of een combinatie van al deze materialen. In de winkel wordt het nog weer in plastic of papier verpakt en het kopen van al deze producten zelf kost energie en belast opgeteld onze wereld. Wees je hiervan bewust. Veel spullen heb je niet echt nodig, maar worden je op een heel subtiele manier "aangepraat". Een aanbieding lijkt vaak voordelig, maar per saldo kost het je meer. Je haalt het in huis, en blijkt het niet te gebruiken. Zonde van je geld, de energie die het heeft gekost en de afval die het met zich mee brengt. 


Thuis-afval-verminderen, klein of groot?

In de supermarkt vinden we steeds vaker hele kleine verpakkingen. Willen we minder-afval-produceren, dan werkt dit natuurlijk niet mee. Is of zijn deze kleine porties de juiste keuze voor jou? In een gezin gaan grote verpakkingen ook binnen de houdbaarheidstermijn op. Kies dan voor grootverpakkingen. Ook kun je letten op logo's die aangeven dat een verpakking is gebruikt die recyclebaar is. Gelukkig zijn er ook steeds meer producenten die hiermee wel rekening houden. Groente en fruit koop je natuurlijk zo vers mogelijk en niet in houdbaar gemaakte vorm of in blik of pot. Bovendien zit in groente uit blik of pot veel zout, wat niet goed is voor je gezondheid. Zo vers mogelijk kopen dus! Het is zo simpel. Neem even een tas mee naar de winkel of gebruik een opvouwbaar boodschappen kratje.

Tasjes

Heb je weinig artikelen, weiger dan gewoon het tasje. De tasjes die je wel hebt gebruikt, kun je bewaren en opnieuw gebruiken. Ook kunnen ze nog een prima tweede leven krijgen als zak voor de pedaalemmer. Het is zo simpel. Neem even een tas mee naar de winkel of gebruik een opvouwbaar boodschappen kratje.

Neem een ​​canvas boodschappentas mee naar de winkel als. Vraag niet om een tasje als je maar een paar dingetjes hebt gekocht die je ook gemakkelijk kan dragen. Kan het niet anders en moet je iets toch in een tasje laten doen? Hergebruik het tasje dan thuis bijvoorbeeld als pedaalemmerzak. Per 1 januari 2016 zijn gratis plastic tassen niet meer toegestaan.

Thuis-afval-verminderen door te kiezen voor minder papier 

Gelukkig wordt er steeds minder post verzonden door bedrijven en ziet met in dat e-mail ook goed werkt en beter is voor het milieu. Bij je bank kun je aangeven dat je digitale nota's verkiest boven papieren afschriften.

Meer en meer mensen lezen geen papieren krant of tijdschrift meer, maar zien in dat het via internet vaak veel gebruikersvriendelijker is. Naast de apps en de digitale krant, ontstaan er ook nieuwe toepassingen als bijvoorbeeld Blendle. Als het niet nodig is, print dan ook niets. Bij je gemeente kun je een nee-sticker halen voor op de brievenbus. 


Marktplaats

Hoe kun je nog minder-afval-produceren? Heb je (te) veel spullen in huis? Op websites al Marktplaats en Speurders is voor bijna elke item wel een plaatsje. Je maakt er weer iemand blij mee en kunt er vaak nog een leuk bedrag voor vragen. Dat is toch beter dan weggooien? Ook kun je het natuurlijk weg geven. Je maakt er weer iemand blij mee. 


Consuminderen

Bewust kopen is duurzamer en goedkoper. De middenstand heeft een heel arsenaal aan trucks in huis om je meer te laten kopen dan je nodig hebt. Overigens gebruiken ze hun eerder genoemde folders hier geraffineerd bij. Eenmaal in de winkel ben je voor je het weet een prooi voor marketeers en slimme verkooplieden. Sla slim terug en maak thuis alvast je boodschappenlijstje. Zorg er ook voor dat je geen trek hebt als je naar de winkel gaat. Je kunt dan nog beter weerstand bieden aan alle verleidingen. 


Wij voegen graag meer tips toe aan deze pagina over thuis-afval-verminderen. Laat ons jouw tips weten!