Soorten aardappelen en kenmerken


Aardappelen kunnen het best omschreven worden als knollen welke ondergronds aan de aardappelplant zitten. Voedingskundig gezien valt een aardappel onder de groep van brood, graan, rijst, pasta, couscous en peulvruchten. 

In tegenstelling tot bijvoorbeeld pasta en rijst, bevat de aardappel diverse en veel meer nuttige voedingsstoffen. Een aardappel bevat veel voedingsvezels, vitamines (met name vitamine B en C) en mineralen. Op deze pagina een onderverdeling op basis van de eigenschappen. Welke aardappel heeft welke kenmerken? De aardappelen zijn onderverdeeld in de groepen vastkokend, bloemig en extra bloemig. Ook worden de typen besproken. aardappelen

Vastkokende: Accent, Nicola, Charlotte, GwenneRed ScarletRosa, Desire, Eersteling en Opperdoeser. Een ronde, vastkokende aardappel heeft een fijne structuur en blijft tijdens het koken heel. Bijzonder geschikt in salades en om te bakken, maar gekookt smaken ze ook goed. Heel het jaar door verkrijgbaar.

Bloemige: ArtemisBildtstar, Bint, BonnataColombaDoré, EsmeeFrieslanderMelodyMozartRode Pipo en Santé. Een bloemige aardappel is kruimig en valt tijdens het koken iets uiteen. Geschikt voor: Koken, bakken, pureren en frituren.

Extra bloemige: Annabelle, ChallengerEigenheimer, Irene, Milva en Resonant. De extra bloemige aardappel wordt ook wel afkoker genoemd. Hij valt tijdens het koken geheel uit elkaar. Geschikt voor soepen, soufflé en puree.

Naast een indeling op eigenschappen, kan er ook ook ingedeeld worden op type gebruik. Zo zijn er consumptie-, fabrieks- en pootaardappels. In Flevoland, Zeeland en Noord-Brabant vind je de grootste teelt van de consumptievariant. In Groningen en Drenthe zijn de teeltgebieden voornamelijk voor fabrieksaardappels (hoog zetmeelgehalte). De pootaardappels worden tevens bijna alleen maar in het noorden van het land geteeld.

Bewaren: Aardappels kunnen het beste bewaard worden op een donkere, koele en droge plaats. Bij voorkeur in een open bak of mand, in een kelder bij een temperatuur tussen de 2 en 10 °C. Wanneer de aardappel voor langere tijd bewaard wordt, is het aan te bevelen deze een aantal keren om te schudden. Zo blijft de knol stevig, gaaf en niet vochtig. Ook blijven uitlopers en groene plekken zo het langst achterwege. 


Doorzoek www.productenvandeboer.nl op de zoekterm aardappelen Voor groenten bezoek je onze groentenpagina.





Fruitknop-Rechts-maart